Slovenski kotiček

Preljubi Prijatelji!

BOŽANSKI ste – rodili ste se z namenom – da ZASIJETE!

To je moj Slogan – posebna Mantra za Vas!

Om


.´¯`·.☆

Tu sem, da vas spomnim, da ste nekaj čisto posebnega, unikatnega.

Vsak od nas je!

Zato moramo slediti svojim Sanjam in ne Sanjam nekoga drugega!

Vsak naj bo svoje Sreče Kovač! Kreator svoje Usode!

Tako nikoli ne bo razloga za obsojanje in obžalovanje, da nečesa nismo storili, ker:

“Mama ali ata nista dovolila, ker se učitelj ali prijatelj ni strinjal…”

Pa tako zelo smo si želeli – zdaj je pa prepozno!

No, dejansko nikoli ni prepozno!

Stopiti na pot svojih srčnih Sanj je namreč bolje pozno – kot nikoli.

Vsaj poskusiti je treba… Kdaj? Takoj ZDAJ!

In ne pozabite, da tudi Bogovi raje stojijo ob strani Pogumnih 🙂


LOGO WHITE with out tex

Moja Zgodba
Ogromno ljudi mi pravi, da sem izredno pogumna, ker sem si drznila storiti prav to, o čemer večina le sanja:

“Spakirala sem kufre in odšla – svojim srčnim Sanjam naproti!”

.´¯`·.☆

S takratnim dolgoletnim partnerjem sva si novi dom ustvarila v tropskem Raju – na sanjskem filipinskem otočku Boracayu.

In sedaj je tega že nekaj let…


Revija “Ženski Svet” – Slovenci v Tujini

Prva naju je v tropskem Raju obiskala novinarka Vesna Sivec – Poljanšek in o nama napisala sledeči članek, ki je izšel v Reviji “Ženski Svet”:

Darja Hribar in Dane Anovak – Filipini

April 2014


Radio Slovenija “Prvi Program” – Slovencem po Svetu 

Za Radio Slovenija,  sem z novinarko Mojco Delač posnela sledeči telefonski pogovor:

Pogovor v radijski oddaji “Slovenmcem po Svetu”

(moj prispevek lahko slišite od 40. minute dalje)


MMC RTV Slovenija – Glej ga, Sloven’c

Nato me je kontaktirala novinarka Kaja Sajovic iz “MMC Portala RTV Slovenija” ter me prosila za pogovor, ki ga lahko prebereš tukaj:

Darja s filipinskega rajskega otoka, kjer delovnik začneš na plaži


 Bodi Sprememba TV 

Moja častna gostja na Boracayu je bila – ena in edina – Poslovna Boginja – Dr. Špelca Shanti Morojna.

V ponos mi je, da sem lahko pomagala pri nastajanju njenih motivacijskih VIDEO posnetkov ter bila za piko na i tudi njena gostja za

“Bodi Sprememba TV”:

Sem Sprememba, ki jo želim videti v Svetu

Avgust 2015


Radio Slovenija – Prednovoletno javljanje z Boracaya

Prisrčno vabljeni k poslušanju mojega prednovoletnega javljanja v praznično oddajo novinarja Petra Močnika,

ki se je zdodilo tik pred vstopom v Novo leto!

Srečno Novo Leto 2016 ☆ Manigong Bagong Taon!

Naj bo SREČNO, ODLIČNO in LJUBLJENO!

Revija ZARJA

Intervju z novinarko Petro Čarman.

Maj 2016

***

Marsikdo bi mislil, da je selitev na rajski otok lahka, ampak kljub vsemu verjetno le ni tako lahko spakirati in za vedno oditi v tujino, kajne?

Res je 🙂 Za vsak korak v življenju, pa tudi če je ta majhen, moramo vložiti nekaj lastne volje, energije in časa. Če pa je korak velik – kar selitev v tujino in začetek novega posla nedvomno je – pa je motivacija tista, ki naš podvig naredi otročje lahek. Vse pa je odvisno od tega, kje smo in kam gremo, oziroma na kateri točki naše poti se nahajamo. Tudi maratona se ne da preteči kar tako – iz fotelja…

Zame je bila selitev na rajski otok povsem samoumeven korak.

***

Kdaj in zakaj vas je pot odnesla v tujino?

Moja prva samostojna in resnično nepozabna odprava v tujino se je zgodila po zaključenem drugem letniku srednje šole. Neskončno sem si želela v Anglijo na tečaj angleškega jezika, kar sta mi moja zlata starša z veseljem uresničila. Tako sem v Londonu preživela čaroben mesec julij 1993, ki je spremenil moje življenje – za vedno!

Saj poznate zgodbo o tistem »Potovalnem Žužku«, a ne?

Naslednji večji mejnik pa se je zgodil ob zaključku študija na EF v Ljubljani, ko sem za pol leta odpotovala na poletno študentsko izmenjavo na Outer Banks, v Severno Karolino, ZDA. Za Piko na i sva s sošolko tam ob koncu opravljenih obveznosti kupili rabljen avto ter prevozili lep kos fantastične Severne Amerike. To je bilo ravno leta 2001, ko se je zgodil legendarni napad na WTC v NY, tako da je bilo vse skupaj še bolj začinjeno…

Dobesedno – kot v Filmu!

***

Že v preteklosti ste veliko potovali, delali ste v turistični agenciji …

Zakaj ravno Filipini?

Potovanja so moja hrana, energija in motivacija. Potovanja so moj življenjski stil. Potovanja so posebne vrste adrenalin, draž ki me je povsem zasvojil… In od tedaj ni več povratka nazaj, v stare tirnice 🙂 Je le še AKCIJA in želja po novih destinacijah, doživetjih in podvigih.

Velik del sveta sem prepotovala poslovno, kot takratna kompasovka, še več pa zasebno in kasneje, kot samostojna podjetnica. In ker zagovarjam geslo: »Your Job must be Your Joy«, sem povsod, kjer sem se počutila še posebej spektakularno, vedno preverila tudi konkretne možnosti poslovanja in bivanja.

Najbrž nisem edina, ki si želi živeti sanjsko življenje na rajskem otoku, je pa tudi ogromno ljudi, ki meni, da je tovrstni podvig – popolna norost 🙂 Med temi, drugimi, so tudi moji starši. Vendar imam ob sledenju svojim srčnim željam, njihovo popolno podporo in odobravanje.

Finalna odločitev je nihala med selitvijo v Mehiko, ali na Filipine, a na koncu je zmagala blagodejna Azija.

***

So bili začetki težki? Kako ste se preživljali?

Z mojim dolgoletnim partnerjem, ki je bil »doma« z gostinskih vodah, sva že v Sloveniji vodila poletni lokal Bamboo na Brezovici. Vse, kar je lokalu manjkalo do popolnosti, je bila sanjska lokacija na plaži. In tako se je rodil najin tropski projekt »SEA GAIA Supreme Lounge, wine bar & romantic restaurant« na – uradno najlepši plaži celotne Azije – Beli plaži slavnega otočka Boracaya.

In ker je v našem življenju vedno vse lepo »zbalansirano«, sva se poleg običajnih začetnih težav pri odpiranju restavracije v tretjem svetu, morala za nameček soočiti še z divjo »Tajfunko Joly«, kot so super tajfun Haiyan poimenovali lokalni prebivalci otoka.

***

Danes poučujete jogo in celo jogo na SUPu. Sliši se precej zahtevno 🙂

Ali je tam veliko zanimanja za tovrstni šport in rekreacijo?

Boracay je najbolj obiskan in razvit otok od vseh 7107 filipinskih otokov, saj ga dnevno obišče vsaj 3000 turistov, ki si želijo vedno novih in norih doživetij. Jogo sem najprej poučevala le v prestižnem Yoga Centru Mandala SPA in kasneje, na željo gostov, ob sončnih zahodih na prečudoviti beli plaži mojega preljubega otočka Boracaya.

SUP Yoga pa je bil le še korak dalje – nov izziv, kjer je na preizkušnji predvsem naš balans, saj podlogo za jogo zamenjamo za SUP, kar po slovensko pomeni »deska za veslanje stoje« 🙂

SUP – oziroma – Paddle Board Yoga se torej odvija na vodi in je zato še toliko bolj aktivna in atraktivna, zabavna ter zato tudi zelo priljubljena oblika rekreacije na otoku.

***

Ukvarjate se tudi z naravnimi izdelki iz kokosa.

Nam lahko kaj več poveste o njih? Kaj dajejo telesu, koži?

Da, tudi tega projekta sem se lotila potem, ko sem se popolnoma zaljubila v domače, 100% naravne izdelke iz kakava in kokosa. Filipini so dežela kokosa in filipinci ga res izkoristijo 100%. Vsak, čisto vsak njegov delček je namreč uporaben in to – od palme, do plodov ter kokosovih luščin…

Na srečo je tu še nerazvit svet, kjer je organsko kmetovanje še – in ne že – samoumevno. Vse se odvija po naravnem ciklu, počasi in dosledno, brez aditivov in kemikalij in se po večini obdeluje oziroma prideluje ročno. Tako izdelki ohranjajo svoj pristni okus, aromo, hranilno vrednost, vitamine in minerale.

Znano je, da imajo izdelki iz kakava in kokosa zdravilni, »anti-aging« ter »detox« efekt, pomlajujejo in pospešujejo regeneracijo ter jačajo imunski sistem. Vsi izdelki so brez glutena, holesterola, ne povročajo alergij in so ustrezno certificirani. Naravni izdelki iz kokosa so primerni za vsakogar, saj vsebujejo le najboljše kokosovo mleko, »extra deviško« hladno pridelana kokosova olja, kokosov naravni nektar, palmin sladkor ter najfinejšo kokosovo sredico.

Na voljo je zelo pester spekter izdelkov – celo slastni, naravni kokosovi briketi za naše hišne ljubljenčke, ki si prav tako kot mi – zaslužijo le najboljše 🙂

KOZMETIKA – HRANA & PIJAČA

VEČ pa na moji WEB strani: Divine Coco Line

***

Imate tudi psa Boba. Ste ga pripeljali iz Slovenije?

Ne, Bob je moj Boracay Dog. Moje tri sosede, mlade filipinke, so v dar prejele tri mlade kužke, ki pa niso znale skrbeti zanje. Cele dneve so bili ubožčki zaprti v premajhni kletki, žejni in lačni ter zato seveda zelo glasni. Dekleta sem povprašala, kaj se dogaja in priznale so mi, sa so jim živalce odveč. Tako sem stopila v akcijo ter dom našla dvema ostalima kužkoma, Boba pa obdržala kar sama.

Kmalu bo eno leto, od kar je Bobsy moj zvesti spremljevalec na Boracayu 🙂

***

Uspelo vam je združiti hobi s poslom.

To je dandanes precej težko … Kako je uspelo vam?

Hmmm… Magične recepture ni. Oziroma je! Ker »zvesto sledenje Sebi« – je vedno magično 🙂 Dejansko je vse zelo preprosto, če vemo kaj v življenju hočemo oziroma česa nočemo, kje se nahajamo in kam se podajamo. Za uspešno in veselo popotovanje v življenju potrebujemo – ne le uro, ampak tudi kompas.

In da ne pozabimo na: energičnost in vztrajnost, strastno predanost in doslednost, enostvnost in hvaležnost, zaupanje, modrost in pogum, humor in hudomušnost, spoštljivost in prijaznost, gorečnost, zmernost… In še mnogo je ostalih skrivnih začimb 🙂

Vse pa se prične pri Tebi. Brezpogojna ljubezen do sebe je namreč osnova za kvalitetno življenje – na vseh nivojih bivanja. Ker če se imamo radi, se optimalno negujemo, si najdemo delo oziroma počnemo stvari, ki jih ljubimo, si ustvarimo dom, ki ga obožujemo in se obdamo z ljudmi, ki jih občudujemo in… Ja, to je MAGIJA – v tem je alkimija uspeha, ki se ga še vedno tako bojimo! Postati svoj najboljši Jaz in zasijati v vsej svoji veličini… Vsakdo bi moral stopiti na to pot, ki je edina prava – na pot nazaj k Sebi, k uresničevanju Svojega namena.

Avtor Malega Princa je dejal:

»Ljubezen je morda način, kako vas vodim nazaj k samim sebi. Ne k tistemu, kar mislite, da morate postati – ampak k tistemu, kar Ste«!

***

Bi lahko opisali, kako poteka vaš vsakdan?

Moram reči, da na tropskem otoku ustaljenega urnika ni. Vse se prilagaja vremenu in valu turistov. Večinoma pa vstajam zgodaj – če imam uro joge ob sončnem vzhodu, vstanem dejansko sredi noči, ko na otoku še vedno potekajo številne zabave…

Sicer pa imam tukaj rada zgodnja, sveža jutra, kar v domovini nisem ravno oboževala, saj sem bila vedno bolj nočna ptica. Ker po novem na Boracayu mendedžiram tudi manjši hotel, so moji dnevi le še bolj pestri in polni adrenalina… In všeč mi je tako 🙂

Moj najljubši del dneva pa je še vedno »Sunset Time«, saj so sončni zahodi na Beli plaži vedno čudoviti – psihadelični in fotogenični.

***

Kako oz. s čim še poskrbite za vašo FIT postavo? Je na primer prehrana tam veliko drugačna kot v Sloveniji?

Povejte, kaj najpogosteje jeste in katere so najbolj bizarne »poslastice«?

Moj oče je zaprisežen športnik, ki me je že kot malo deklico navdušil z aktivnim življenjem. Šport je vedno bil del našega družinskega vsakdana – način življenja – in še vedno je tako. Od malih nog obožujem kolesarjenje, smučanje, drsanje, pohodništvo, plavanje, veslanje… Kasneje sem se nadušila tudi nad potapljanjem, padalstvom, golfom, rolanjem, tekom…

V zadnjem času pa se skoraj popolnoma predajam JOGI. Obožujem sveže tropsko sadje in zelenjavo, smutije ter dobrote iz morja, česar je tu, na Filipinih vedno v izobilju.

Filipinske tradicionalne in zelo popularne poslastice pa me še vedno niso premamile, saj gre za »pečene kokošje tačke« oz. »Adidas«, kot to znamenito jed na palčki imenujejo lokalni prebivalci. Obožujejo tudi pečene notranje organe ter seveda Balot, ki je kuhano račje jajce, v katerem se skriva 10-20 dnevni zarodek račke… Ja! In povprečni Filipinec na dan poje kar 3 balote, saj so zelo hranjljivi in imajo efekt afrodizijaka…

***

Kako gledate na nekoliko bolj temačen del življenja na Filipinih, glede prostitucije, petelinjih bojev, veliko je trasvestitov, seks turizma…

Vas to kdaj zmoti?

Da, to je temna plat zgodbe. Ampak le za nas, ker za domačine je to nekaj povsem normalnega. Prostitucija je dejansko tolerirana tudi v na videz urejenih družinah, saj se mama, če je še vedno v svojih cvetočih letih, še vedno rada poda v nočni klub – na lov… In resnica je, da jo včasih mož v to celo prisili in če izkupiček ni pravšnji, tudi kaznuje…

Mlade, komaj  polnoletne deklice pa po večini s pridom izkoriščajo svoje eksotične čare, ki se jim številni turisti ne morejo in ne želijo upreti. Izbor je neskončen, od mladenk, do lady-boyev, gayev, trasvestitov, jungle boyev, maserjev, plesalcev z ognjem ali brez… 🙂

In za nameček je tu še filipinski nacionalni šport – krvavi petelinji boji… Vsaka večja vas ima vsaj eno bojišče, ki je oblegano vsak dan. Lastniki zmagovalnih rusterjev se lahko pohvalijo z bajnimi izkupički, sploh če gre za boje na nacionalnem nivoju. Petelinje boje lahko 24 ur na dan spremljate tudi na posebnem filipinskem TV kanalu.

Jaz filipincem rečem »azijski latinosi«, saj so nasmejani in prijazni, temperamentni in zvedavi, flegmatični in vedno razpoloženi za »Tagay« – Na zdravje!

***

Kako je urejen zdravstveni sistem?

Zdravstveni sistem je povsem usklajen z lokalno filozofijo: »Hakuna Matata!«, kar pomeni »No Worries!«. Živijo res le za ta moment, jutri pa je nov dan… Zato tudi zavarovalnice na Filipinih niso najbolj uspešne. Filipinci večinoma »uradno« delajo na črno, kar seveda preferirajo tako delavci, kot delodajalci… Tako da jih na tem področju čaka še ogromno dela.

***

Ste že obiskali kakšnega zdravilca, vrača … Prosim napišite, kakšno izkušnjo ste doživeli.

Da! V osrčju Filipinov se nahaja otočje Visayas, katerega del je tudi šamanski otok Siquiour. To je res poseben otok, katerega čar so tropski slapovi in pa tam živeči šamani. Imela sem srečo, da sem lahko spoznala najstarejšo zdravilko na otoku, ki pa je sedaj žal že pokojna.

Na srečo vrači svoje dragoceno znanje prenašajo na mlajše generacije, tako da tradicija živi! Vsak šaman se poslužuje drugačnih tehnik zdravljenja. Včasih pri svojih obredih uporabljajo dim, zeliščna olja, masaže, kristale, bamusove palčke, vulkanske kamne,… Skratka, vredno si je tam vzeti čas in preizkusiti več različnih seans 🙂

Filipinci pa se tega otoka – prav zaradi otoških vračev oz. Wak Wak doktorjev – zelo bojijo.

***

Ali razmišljate, da bi se vrnili v Slovenijo?

Jogo na SUPu še namreč nisem opazila, morda bi bil to poslovni hit? 

Minila so že skoraj 3 leta, od kar sem se podala na to svojo pot – pot odkrivanja srca… Enako dolgo tudi nisem videla svojih dragih stašev, sestre, brata ter nečakinj, ki postajajata že pravi dami, pa babice in prijateeljeeev… Veliko, približno 200 obiskovalcebv sem v tem času gostila v mojem Raju! Hvala vsem, ki ste me počastili s svojim obiskom 🙂 Salamat Po!

Tako, da je preljuba Slovenija zelo pogosto v mojih mislih, ampak razmišljam bolj o daljšem obisku, kot o povratku. Ampak – pustimo se presenetiti…

Saj veste: “Življenje je neskončen proces in edina Stalnica v njem je Sprememba!”


Radio Slovenija – Velikonočno javljanje iz Indije

Za posebno Velikonočno oddajo Radia Slovenija, sva z novinarko Andrejo Čokl posneli sledeči pogovor:

Čarobne VELIKONOČNE Praznike in Srečno HINDI Novo Leto!

April 2017


Radio Slovenija “VAL 202” – Globalna vas

Z največjim veseljem sem se odzvala tudi povabilu novinarke Anje Hlača Ferjančič.

Najinemu jutranjemu klepetu v Globalni vasi na VALu 202, lahko prisluhneš tukaj:

Darja Hribar – Na filipinskem otoku Boracay pogreša sneg 

Maj 2017


Radio Slovenija “Prvi” – Praznovanje “Dneva Mrtvih” po svetu

Na Filipinih gre za 3-dnevno praznično rajanje…

Z Darjo Pograjc sva posneli kratek, a je jedernat pogovor, ki mu lahko prisluhnete na sledeči povezavi:

Darja Hribar – Dan mrtvih na Filipinih

November 2017


Se nadaljuje…

.´¯`·.☆